КОНКУРС „КУКЕРИ“ 2024

К О Н К У Р С „КУКЕРИ“  2024

Народно читалище „Съгласие 1905″ гр. Българово и Кметство гр. Българово, Община Бургас, обявяват Шестнадесети национален конкурс за детско творчество „КУКЕРИ“.

 Целта на конкурса е да запознае децата с традиционните български обичаи и маскарадни игри, да провокира и поощри интереса им към богатия български фолклор, да даде възможност за изява на детската фантазия, чрез интерпретация на народното творчество, за да приобщи подрастващите към богатството и мъдростта на народните традиции. В източна България кукери играят до Заговезни, затова темата на конкурса обединява традициите за почитане и на двата празника.

Тази година конкурсът ще се проведе онлайн. Очакваме снимки на вашите рисунки, стихове и есета посветени на подготовката и провеждането на Кукерски игри, на обичаите „хамкане“ и „прошка“ на Сирни заговезни, или на сцени запечатали мигове на прошка, помирение и извинение.

В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 18 години от цялата страна, разделени в три възрастови групи. Всеки участник може да изпрати до две творби в следните категории:

  • Изобразително изкуство – рисунка (графика, акварел, темпера, акрил и др.) в три възрастови категории:
  • 5 – 7 г.
  • 8 – 12 г.
  • 13 – 18 г.
  • Приложно изкуство – маска, колаж, скулптура и др. в три възрастови категории:
  • 5 – 7 г.
  • 8 – 12 г.
  • 13 – 18 г.
  • Литература – стихотворения, есета, спомени, интервюта, приказки и други (до две страници) ( файл Word ).

Снимки на детските творби от категория Изобразително изкуство и Приложно изкуство във формат JPG очакваме на e-mail: saglasie1905konkurs@abv.bg „КУКЕРИ“ с данни за името и възрастта на участника, адрес, училище или школа, име, телефон и e-mail на родител или ръководител.

Литературните творби можете да изпратите в електронен вариант във формат WORD на e-mail: saglasie1905konkurs@abv.bg , като посочите името и възрастта на участника, адрес, училище или школа, име, телефон и e-mail на родител или ръководител.

Краен срок за участие в конкурса – 08.03.2024 година.

Във всяка категория ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда, както и награда за най-добра школа в категорията. В конкурса за най-добра школа се допускат тези от тях, които имат поне 5 индивидуални участника. Всеки участник ще получи диплом.

Заключителният етап на конкурса ще се проведе на 17.03.2024 г. (Сирни заговезни) с изложба на отличените творби в НЧ „съгласие 1905“, награждаване на победителите  и кукерски игри на площада в град Българово.

Повече информация за конкурса: Мариана Среброва – 0884510088, Веселка Йорданова – 0884 704413

Все още няма коментари.

Вашият коментар