КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ на град БЪЛГАРОВО

Декември

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ на град БЪЛГАРОВО

 

06.12.2021г/12ч – НИКУЛДЕН

Кметство Българово със съдействието на Народно Читалище „Съгласие 1905“ – град Българово и Пенсионерски клуб „Тодор Първанов“ организират за всички жители и гости на града тържествено отбелязване на празника. На този ден сред бляскава коледна украса, за която предварително са се погрижили най-малките и техните семейства, под фона на приятна музика и весело настроение, в градината на Читалището се организира богата безплатна Никулденска трапеза с Рибена чорба и Рибник за всички посетители на събитието. Ще бъдат почетени и всички именици, празнуващи на този ден.

Тържеството ще се проведе на 6 декември от 12ч в градината на Народно Читалище „Съгласие 1905“ – град Българово.

По време на събитието, Читалището ще даде старта на Базар под надслов „Коледна чаша“, в който участие да вземат и малките жители на града. Базарът може да се посещава всеки работен ден от 16 до 18 часа до 28.12.2021г.

Спазвайки местната традиция, официално ще се обяви и конкурс за „Най-добра домашна Коледна украса“, чийто победител ще бъде награден на завършващото събитие от всички Коледно-Новогодишни мероприятия в града – 28.12.2021г.

 

 

20.12.2021г/17ч„ПОЛАЗНИЦИ НА ЧИТАЛИЩЕТО“

Народно Читалище „Съгласие 1905“ – град Българово съвместно с Кметство Българово ще почетат свои партньори и дарители на именития ден „Игнажден“. Датата не е избрана случайно. Именно за този ден, когато се почита свети Игнатий Богоносец, е характерен обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата, се гадае каква ще бъде следващата година.

Стремейки се да запазим Читалището ни като наш културен дом, в който пазим обичаите и традициите на предците ни, тази година ще почетем всички радетели, деятели и приятели на делото ни. Нека точно те да бъдат първите посетители на „дома ни“ и да продължат да ни оказват голяма духовна, морална и финансова подкрепа като наши Полазници.

Участие в събитието ще вземат и учениците от инструменталната школа по акордеон и пиано към Читалището с ръководител Пламен Янев.

 

22.12.2021г/17ч – КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ

Кметство Българово, Народно Читалище „Съгласие 1905“ – град Българово, ОУ „Васил Левски“, Детска градина „Светулка“, Пенсионерски клуб „Тодор Първанов“, както и със съдействието на сдружение „Младежи говорят“ организират Коледно тържество на площада сред бляскава украса и множество забавления за малки и големи.

От 17ч ще работи благотворителен Базар под надслов „Коледна чаша“, иницииран от местното Читалище.

От 18ч започва и тържествената част с много музика, танци и най-вече настроение. В нея ще участват децата от ДГ „Светулка“ и ОУ „Васил Левски“ с  възстановка на Коледните обичаи, деца и възрастни от различни групи към Читалището – Детска танцова школа „Детелини“ с ръководител Ваня Делчева, Школи по Зумба и Хип-хоп с ръководител Александра Прозецка и Мария Станчева, певческия хор към Пенсионерски клуб „Тодор Първанов“ с музикален ръководител Пламен Янев и гости от пенсионерски клуб „Тракийци“ село Миролюбово.

Празничното настроение ще бъде допълнително приповдигнато от раздаването на подаръци на послушните деца от Дядо Коледа и неговата помощница Снежанка.

За целта на събитието ще бъде изградена сцена на площада, огряна от празничните светлини.

 

28.12.21г/18ч„НА ГРЕЯНО ВИНО И ДОБРА ДУМА“ с:

Запазили празничния дух в себе си, Кметство Българово и Читалище „Съгласие 1905“ ще съберат жителите и гостите на града, за да закрият Коледните тържества.

Всред богати местни традиционни ястия и греяно вино ще бъде награден победителят от открития в началото на месец декември конкурс под надслов „Най-добра домашна Коледна украса“.

На този ден жителите на града ще вземат участие и в редица други конкурси като: „Най-добра туршия“, „Най-добро месно и безмесно ястие“, „Най-добро домашно вино“ с предварително избрано жури. Победителите ще бъдат също наградени.

За доброто настроение ще се погрижат местните Коледари с много песни и ритъм, както и гостите от Коледарската група на село Миролюбово.

Все още няма коментари.

Вашият коментар