За нас

Народно Читалище „Съгласие 1905“ гр.Българово цели да развива и обогатява културния живот на гражданите в града, да социализира и образова деца, младежи и възрастно поколение като ги приобщава към съвременните постижения на науката, изкуството и културата, но в същото време запазва българските обичаи и традиции, предавани от векове.

Читалището работи в тясно взаимодействие с учебни заведения и детски градини, културни институции, обществени и стопански организации, фирми и други лица, извършващи или подпомагащи културно – просветната ни дейност, местен пенсионерски клуб и църковно настоятелство.

Народно читалище „Съгласие 1905“ град Българово поддържа собствено творческо пространство като разполага с библиотека, читалня/компютърна зала, Салон с 200 места, Зала за спортни школи, учебна стая, съблекалня, стая за реквизити и декори, Битов кът на старите занаяти и традиции, Паркова зона с лятно кино.

Успешно работят:

– Школа по рисуване „Палитра“,

– Група за народни танци „Българит“,

– Детска танцова школа „Детелини“,

– Школа за Хип-хоп танци,

– Школа по Зумба,

– Фолклорна група „Канатица“,

– Музикална инструментална школа,

– Школа по Карате с картотекирани спортисти.

Регулярна дейност и успешно реализирани проекти:

Организиране и провеждане на значими за града културни празници:

Ежегоден Национален конкурс за детско творчество „Кукери“;

„Българовско шествие“ – 3 март;

2 май  Атанасовден – празник на града;

Ежегоден Национален конкурс „Вода“.

Честване на традиционни, важни за общността празници: Коледа и Нова година, Великден, Заговезни, Лазаровден, Кукеровден. Изпълняват се традиционни автентични игри и обреди.